Ik heb al vaker geschreven over het belang van een goede profielfoto. Onlangs schreef Social Media Fotograaf Elke ook een artikel over dit onderwerp en benoemde daarbij de tool Photofeeler. Deze handige tool kun je gebruiken om je profielfoto te laten beoordelen. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik gelijk de website van Photofeeler opgezocht en een aantal foto’s laten beoordelen. In dit artikel laat ik je aan de hand van mijn resultaten zien hoe de tool werkt en leg ik beknopt uit waarom een goede profielfoto zo belangrijk is.

 

Allereerst een korte uitleg over de werking van Photofeeler. Het is heel eenvoudig. Je begint met jezelf aanmelden. Dit kan je doen met je LinkedIn profiel, Facebook account of je e-mailadres. Vervolgens upload je de profielfoto die je wilt laten beoordelen. Je kunt hierbij kiezen uit foto’s die op Facebook of LinkedIn staan, of een foto die je vanaf je computer upload.


In de volgende stap geef je aan in welke categorie je de foto wilt laten testen (zie afbeelding). Je kan kiezen uit: business, social of dating. In de categorie ‘business’ wordt je foto beoordeeld op de onderdelen competent, likable en influential. In de twee andere categorieën staan onder andere fun en attractivphotofeelere. Ook leuk om te weten natuurlijk, maar voor mijn LinkedIn profiel wil ik weten hoe ik scoor in de categorie ‘business’. 

 

Stap drie is best belangrijk. Hierin wordt namelijk de context van de profielfoto vormgegeven. Ze vragen je daarom om je beroep in te vullen. Dit doen ze zodat de mensen die jouw profielfoto beoordelen een beeld krijgen van waar jouw foto aan moet voldoen. 

 

Na het invullen van je beroep moet je kiezen welke test/beoordeling je voor je profielfoto wilt doen: Rough(10 stemmen), Standard (20 stemmen), Precise (40 stemmen), Very precise (80 stemmen). Ik zeg niet vaak ‘moet’, want je moet niks. Maar op Photofeeler kan je een profielfoto alleen laten beoordelen als je credits hebt. 1 credit staat gelijk aan 1 stem. Credits kun je kopen of heel gemakkelijk zelf verdienen door een aantal foto’s te beoordelen. Dit is zo gebeurd en best leerzaam.

 

Hieronder zie je de foto’s die ik heb laten beoordelen met daarbij de uitslag. Ik heb overigens bij alle drie de foto’s voor de ‘Rough’ test gekozen. Ik was te nieuwsgierig naar de resultaten om meer tijd te besteden aan het verzamelen van credits.

 

blog-profielfoto-fotos

Als je naar de uitslag kijkt dan zie je dat de eerste foto het beste scoort en dat de tweede foto het laagste scoort. Waar ligt dat aan? Foto 1 en 3 zijn door een fotograaf genomen en foto 2 is een selfie. Dat je met een amateuristische foto bij het publiek minder serieus over komt als met een foto die professionaliteit en expertstatus uitstraalt, wordt in de resultaten duidelijk bevestigd. Probeer daarom een foto te kiezen die jouw professionele imago goed weergeeft.

 

Naast de professionaliteit van jouw foto is herkenbaarheid ook heel belangrijk. Een grote zonnebril (foto 2) bedekt de helft van je gezicht en zorgt ervoor dat je ogen niet zichtbaar zijn. Vaak als je naar een profielfoto kijkt dan focus je op de ogen. Het vertrouwen neemt dan ook toe als de kijker wordt aangekeken (in de lens). Daarnaast doet een glimlach het altijd goed. Dit zorgt er namelijk voor dat je vriendelijk en zelfverzekerd overkomt. En het geeft de kijker een goed gevoel.

 

Een ander minpunt aan foto 2 is de achtergrond. Een profielfoto is maar klein. Het is daarom belangrijk dat je goed in beeld bent. Mensen willen zien met wie ze zaken doen. Zorg daarbij dat de achtergrond niet te veel afleidt. Op de tweede foto zie je een activiteit op de achtergrond, namelijk de beweging van de zee. De kijker vindt dit natuurlijk prachtig, maar dit zorgt er wel voor dat ze die zee beter willen bekijken. Weg focus.

 

Probeer bij een profielfoto jouw doelgroep in
gedachten te houden. Wat spreekt ze aan? Wat
willen ze zien? Welke uitstraling moet ik
hebben? 

 

Je profielfoto is je online visitekaartje. Dit zien (potentiële) klanten voordat ze beslissen of ze je profiel verder willen bekijken. Het is de eerste indruk die ze bij jou opdoen en we weten allemaal hoe belangrijk die is.Naast de genoemde redenen als ‘wekt vertrouwen’ en ‘straalt professionaliteit uit’, is er nog een reden om een goede profielfoto te (laten) maken. Het kan namelijk ook bijdrage leveren aan je expertstatus.

 

Heb jij je profielfoto al eens laten beoordelen? Doe het via deze leuke tool en je weet welke eerste indruk je achterlaat.