LinkedIn kun je natuurlijk gebruiken om vacatures te vinden, maar niet alle vacatures komen online. Wat vaak gebeurd is dat recruiters zelf een search doen en mensen benaderen waarvan ze denken dat ze matchen.

De reden dat ze dit doen is niet alleen om de kosten van het plaatsen van een vacature te besparen, maar om zo de mensen te vinden die niet actief op zoek zijn naar een baan.

Om ook door recruiters gevonden te worden moet je met een aantal dingen rekening houden.

  1. Pas je headline aan

De tekst die onder je naam verschijnt heet de headline. Als je hier niets mee doet schrijft LinkedIn hier automatisch ‘Huidige Baan @ Huidige Werkgever’. Maar je kunt dit ook aanpassen naar je eigen tekst. Zorg ervoor dat er voor jouw vakgebied relevante woorden in voorkomen. Uiteraard moet het ook uitnodigen om op je profiel te gaan kijken.

  1. Ontwikkel een keywoord strategie

Zorg ervoor dat op je LinkedIn pagina de sleutelwoorden terugkomen die voor jouw gewenste nieuwe baan relevant zijn. Deze woorden kun je bijvoorbeeld in je profieltekst en/of in de omschrijving van je werkervaring opnemen.

Dit zijn namelijk de zoektermen waarop recruiters gaan searchen. En hoe meer relevante termijn jij ook hebt gebruikt, hoe hoger je in hun zoekresultaten zult komen.

  1. ‘Say cheese’

Zorg voor een professionele profielfoto. Dus weg met die selfies met zonnebril, glas wijn of kinderen en hup naar de fotograaf (of een bekende met een goed camera) voor een professionele foto.

  1. Verzamel aanbevelingen

Vraag aanbevelingen (referenties) aan mensen die ook iets waardevols over jullie werkrelatie kunnen vertellen. Dit kun je doen door bij het kopje aanbevelingen rechts daarvan op de button te klikken. Vervolgens kun je aangeven aan wie je een aanbeveling wilt vragen. Vergeet niet de tekst te personaliseren. Dat maakt de kans groter dat ze ingaan op je verzoek.

  1. Benoem je vaardigheden

Door het benoemen van je vaardigheden kun je weer hoger komen in de zoekresultaten van recruiters. Anderen kunnen ook je onderschrijven. Je maakt het anderen makkelijker om dit te doen door alvast voor jou relevante vaardigheden te benoemen.

Ga anderen ook onderschrijven voor vaardigheden. Je zult zien dat mensen dat bij jou ook gaan doen. Ook zien ze je weer eens voorbijkomen op LinkedIn en zullen ze eerder aan je denken als er een leuke baan voorbij komt.

  1. Ga strategische connecties aan

Kijk of je mensen kent die werkzaam zijn bij het bedrijf waar je graag wilt werken. Stuur ze een uitnodiging (en vergeet niet je connectieverzoek te personaliseren zodat de kans groter is dat ze je uitnodiging accepteren). Als je een goede motivatie hebt om met iemand te connecten die je niet kent (bedenk een win-win situatie) kun je op deze manier ook een connectieverzoek sturen aan iemand die je niet kent. Maar vergeet niet je bericht te personaliseren je bericht (dit is het makkelijkst mogelijk via de vaste pc in plaats van via je mobiel) anders wordt het vaak als spam gezien.

  1. Deel met je contacten

Schrijf artikelen over je vakgebied en plaats deze op LinkedIn. Zo wordt je al snel als expert in je vakgebied gezien. Ook is het verstandig om interessante posts van anderen te delen of liken. Laat ook eens een reactie achter op een artikel van een ander, of beveel iemand aan. Je zult zien dat mensen dat dan voor jou terug gaan doen.