Je had een prachtig ondernemingsplan en bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Naast de aanschaf van een nieuwe laptop heb je een goede website laten bouwen en je eigen huisstijl ontwikkeld. Je bent er helemaal klaar voor!
Maar waar blijven die klanten?
Voor de start van je eigen bedrijf spraken allerlei mensen je bemoedigende woorden toe. Veel mensen toonden interesse in je product of dienst, maar nu het erop aan komt meld niemand zich aan. Hoe kan het dat sommige mensen al vanaf het begin succesvol zijn en andere niet? Ik heb 9 succesfactoren voor je op een rijtje gezet.
- Personal brand
Succesvolle starters hebben vaak een personal brand dat staat als een huis. Daar heeft veel tijd in gezeten en is goed over nagedacht. Hun uitstraling is eenduidig en hun huisstijl sluit aan bij wie ze zijn. Ze kennen zichzelf omdat ze coachtrajecten hebben doorlopen of werkervaring hebben opgedaan in de meest uiteenlopende gebieden.
- Krachtig en zelfverzekerd
Iemand die aantrekkelijk is krijgt veel mensen om zich heen. Een krachtige en zelfverzekerde uitstraling maken je woenstaantrekkelijk voor de medemens. Kijk daarom eens met een andere bril naar je (online) uitstraling. Wat straalt het uit? Kwetsbaarheid mag, maar laat niet teveel van je ‘shit’ zien. Je wilt professioneel overkomen.
- Kennis van (je eigen) zaken
Zorg voor de start van je eigen bedrijf dat je niet alleen kennis hebt van je eigen product of dienst, maar ook van je eigen bedrijf. Zaken zoals marketing, sales en techniek zijn net zo belangrijk om te weten als alle ins en outs van je product of dienst. Zodra je financiële middelen het toelaten kan dit het eerste zijn wat je uitbesteedt.
- Status: expert
Een expertstatus is online snel op te bouwen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld te bloggen, (inhoudelijk) te reageren op berichten van anderen en zelf ook regelmatig zichtbaar te zijn. Bedenk goed op welke sociale media jouw klanten zich bevinden. Zorg dat je daar zelf ook actief bent. Heb je geen Facebook maar zitten jouw klanten daar? Ga op Facebook! Vind je LinkedIn saai? Zorg dat je het platform leert kennen en laat je daar zien.
- De know-like-trust factor
We hebben tegenwoordig alles voor handen en als we iets nodig hebben dan is de keuze enorm. De mate van dienstverlening bepaald daarbij vaak voor welk product we kiezen. Hoe jij met je klanten omgaat is dus van groot belang. Zorg dat jouw klanten je leren kennen, want dit schept een vertrouwensband. Ze gaan dan van jou of je product houden en
zullen uiteindelijk sneller geneigd zijn om te kopen.
- Wederkerigheid
Wanneer je mensen onverwacht iets gepersonaliseerd of van betekenis geeft, is de kans groot dat je iets terugkrijgt. Succesvolle mensen snappen dat je eerst waarde moet leveren voor dat je iets kunt ontvangen. Dit fenomeen heet wederkerigheid. Het draagt bij aan je know-like-trust factor en sterkt de vertrouwensband met jouw klanten. Weet dat er mensen zijn die 95% van hun kennis weggeven en juist daardoor veel klanten hebben (en veel geld verdienen).
- Netwerk: groot, groter, grootst
Potentiële klanten zitten vaak niet in je eigen netwerk, maar in dat van andere. Probeer daarom zoveel mogelijk te netwerken, want iedereen uit jouw netwerk heeft zelf ook weer een netwerk. Op deze manier kun je in contact komen met mensen die je voorheen niet kende. En als deze mensen jou eenmaal kennen dan kunnen zij ook weer hun netwerk naar jou doorverwijzen.
- Coaching
Met de start van je eigen bedrijf komt er erg veel op je af. Logisch dat je dan met momenten door de bomen het bos niet meer ziet. Zorg dat je iemand vindt die je een stapje verder kan helpen. Ook als je zelf een coach bent, laat je door iemand coachen. Het is namelijk altijd fijn om een steuntje in je rug te krijgen. En als jij niet investeert in jezelf, waarom zou een ander dan wel in jou investeren?
- Omgeef je met gelijkgestemden
Ken je het gezegde dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen met wie je het meest omgaat? Succesvolle mensen gaan vaak om met andere succesvolle mensen. Heb jij gelijkgestemden in je netwerk en kun je je aan hen optrekken? Zo niet, ga dan op zoek naar een mastermind of netwerkclub. Zorg er wel voor dat jij hen ook iets te bieden hebt.
Wat is de eerstvolgende stap die jij gaat zetten naar een succesvol bedrijf?
Kun je hulp gebruiken? Neem contact met me op en we plannen een gratis kennismakingsgesprek.