Wat is eigenlijk een Mastermind?

Een mastermind werd door grandmaster Napoleon Hill omschreven als: “The coordination of knowledge and effort of two or more people, who work toward a definite purpose, in the spirit of harmony”. De waarde zit in het overstijgende collectief en gezamenlijk bewustzijn dat ontstaat: “No two minds ever come together without thereby creating a third, invisible intangible force, which may be likened to a third mind: the Master Mind.”

Meer toegepast kan je een mastermind als je inner-crowd zien. Oftewel, een kleine groep toegewijde mede-ondernemers die regelmatig bij elkaar komen met maar één doel: elkaar laten groeien, zowel persoonlijk als zakelijk. Een mastermind is een groep die met je meedenkt, waarin netwerken en kennis gedeeld worden en waarin de leden elkaar verantwoordelijk houden voor gestelde doelen. Hierbij is het vieren van successen en behaalde mijlpalen, groot en klein, net zo belangrijk als het leren van elkaars minder succesvolle uitstapjes.

Juist omdat het een hechte en besloten groep is, kan en mag álles bespreekbaar zijn dat groei in de weg kan staan. Hierdoor is een mastermind zowel een plek om geïnspireerd en gemotiveerd te raken als ook om te reflecteren en waarbinnen het mogelijk is om je als ondernemer kwetsbaar op te stellen. Dat laatste is belangrijk; we zitten meestal zo op onze eigen eilandjes (en in onze hoofden) dat deze momenten van connectie van enorme meerwaarde zijn.

Overigens is er een groot verschil met netwerkborrels of –verenigingen. We komen namelijk niet bij elkaar om onderling te acquireren (alhoewel er meer dan eens business bij elkaar uit is voortgekomen), maar om echt met elkaar mee te denken en elkaar te stimuleren.

Dat klinkt leuk. Werken ze?

Ondanks dat het concept eenvoudig lijkt, kunnen Mastermind-groepen verbazingwekkende resultaten hebben. Deelnemers bereiken vaak veel meer dan ze verwachten.

Een goede coach brengt de groep verantwoordelijkheid, ondersteuning en eersteklas coaching.

Een goede Mastermind-groep kan je bedrijf helpen om snel te groeien en helpt je grote doelen te bereiken. Vele succesvolle ondernemers geven aan dat dit hun sleutel tot succes is geweest.

 

Er worden veel Masterminds aangeboden – hoe kies je een goede?

In deze blog lees je hoe je een goede groep kunt spotten en waar je op moet letten voor je ergens instapt.

#1 HOPEN DAT DE GROEP EEN MAGISCHE PIL IS: jij moet ook het werk doen.

Dit zou voor de hand moeten liggen, maar alleen deelnemen aan een Mastermind zal je bedrijf niet op magische wijze laten groeien, je moet het werk ook echt doen. De groep zal je op het goede spoor houden, houdt je energie en is er voor je op een mindere dag. Maar natuurlijk zijn ze ook jouw cheerleader bij grote successen.

Maar de resultaten hangen wel af van het werk dat jij er in steekt. Ben je er klaar voor? Als je dat niet bent, kan geen enkele hoeveelheid Masterminding resultaat bieden. Wees voorbereid om te werken met je Mastermind als support en je zult zien dat een Mastermind de snelste manier is om resultaten te behalen.

 

#2 NIET SELECTIEF ZIJN: Wees niet verblind door de hype

Het is verleidelijk om in te stappen in een Mastermind groep van iemand met een goede naam die goed kan verkopen. Maar stel jezelf de volgende vragen voor je instapt:

Wie is de coach?
Vertrouw je hem/haar en wil je met hem/haar op lange termijn samenwerken.
Wie zijn de andere leden van de groep?
Lijken ze op mensen met wie je kunt werken?
Zijn ze op hetzelfde zakelijke niveau als jij?
Als ze ver achter je staan, of veel verder vooruit, past het niet goed.
Wat zijn de doelen van de groep?
En komen ze overeen met wat je wilt
Hoe voelt de groep aan – is het serieus of leuk?
Kijk ook hoe lang het loopt en op welke dag.
Worden doelen strikt gehandhaafd of is het oké als je er af en toe een paar mist.
Gaan jullie alleen Masterminden over ideeën of is de groep er ook voor verantwoording van het behalen van je doelen (accountability).

 #3 DE GROEP IS TE GROOT: Er is dus geen tijd om diep te graven

Mastermind-groepen werken het beste in kleine groepen – ik adviseer niet meer dan 8 in een groep.

Er moet voldoende tijd zijn voor een update, feedback op je vragen en het vaststellen van nieuwe doelen. Als er 15 mensen zijn en slechts een uur de tijd… dan kun de groep niet goed runnen. Sommige mensen worden dan helemaal niet gehoord.

 

#4 JIJ HEBT GEEN TIJD VOOR DE GROEP: je kunt niet alle sessies bijwonen.

Als je niet zeker weet of je minimaal 80% van de sessies kunt bijwonen, is dit niet de groep voor jou – of je bent niet klaar voor het niveau van betrokkenheid van een Mastermind. Consistentie is belangrijk. Het bouwt vertrouwen in de groep en het zegt tegen je onderbewustzijn dat je klaar bent om je doelen te bereiken.

 

#5 JE INTUÏTIE NEGEREN: het komt niet op magische wijze in orde

Als je geen goed gevoel hebt over de groep aan het begin van de Mastermind, moet je naar je intuïtie luisteren en je niet inschrijven.

Hopen op het beste zal de dingen waarschijnlijk niet verbeteren.

Over gratis Masterminds:

#6 GRATIS MASTERMINDS ZIJN EEN RISICO: je krijgt waar je voor betaalt

Hoewel er zeker een aantal fantastische groepen zijn – en ik ben er zelf lid van een hele goede groep – dat is meestal niet het geval. Vaak vallen gratis Masterminds heel snel uit elkaar omdat er geen prikkel is om door te gaan. Het is niet alleen jammer maar vooral ook een enorme verspilling van ieders tijd. Zorg ervoor dat het jou niet overkomt.

Vragen om te stellen voordat je lid wordt zijn:
Hoe lang en vaak blijft de Mastermind doorgaan? Wat zijn de doelen van de andere leden en hoe toegewijd zijn ze om ze te bereiken?

 

#7 DE ROLLEN ZIJN ONDUIDELIJK: wat doen we hier?

Spreek in een gratis Mastermind af wie notities maakt, wie mensen aan hun tijd houdt en wie ervoor zorgt dat doelen worden nageleefd.

Dat soort administratie kost tijd en kan voor mensen lastig zijn om te combineren met hun eigen doelen.

Is de persoon die faciliteert in staat om ervoor te zorgen dat iedereen op het goede spoor blijft? Als je die verantwoordelijkheid deelt, wie zal bijhouden wie er aan de beurt is? Faciliteren is een vak. Als het goed wordt gedaan is het niet zichtbaar, als het slecht wordt gedaan dan duur alles langer dan verwacht en kan de sfeer verstoord raken.

 

#8 ER IS GEEN MANIER OM MEER COACHINGSTIJD TE KRIJGEN: soms heb je één op één tijd nodig.

Eén op één coaching is niet alleen nuttig tijdens een langere Mastermind, het is bijna een noodzaak. Om voor jou het meeste uit de groepssessie te halen is het van belang dat je helder en gefocust bent en goed op schema blijft.

Zorg ervoor dat je vooraf weet of je extra coaching sessies kunt boeken mocht je die nodig hebben. Zijn er extra kosten of is dat al inbegrepen? Zorg dat het vooraf super duidelijk is.

 

Over betaalde MasterMind groepen 

#9 GEBREK AAN DUIDELIJKHEID OP DE DETAILS: Het is allemaal een beetje vaag

Dit is echt een toevoeging op # 1 – selectief zijn. Zorg ervoor dat vooraf helemaal duidelijk is wat het hoofddoel van de groep is. Wat is de structuur? Zijn de data al bekend? Is het live of online?

Twijfels moeten worden opgelost voordat je je bij de groep aansluit.

 

#10 IS HET WEL ECHT EEN MASTERMIND: Klagers zijn geen doeners

In een gratis groep heeft iedereen soms zo verschillende doelen dat je in een regelmatige afspraak om te roddelen of zeuren belandt.
Als je doelgericht en gedreven bent en resultaten wilt, kun je hier niet tegen.
Let er dus vooraf op dat de groep gericht is op het behalen van doelen en niet het vullen van tijd.

Zit je er aan te denken om lid te worden van een Mastermind?

Bekijk dan eens de Business Rebel MasterMind. Speciaal voor doelgerichte, gedreven en ambitieuze ondernemers. Maximaal 8 deelnemers.

Klik hier voor meer informatie >> www.karenvanderpauw.nl/mastermind